Jelenlegi hely

Típusú szarvasmarhák

Szarvasmarha

Könnyen kezelhető, nyugodt fajta, éppen ezért a kezdő húsmarha-tenyésztőknek is javasolható. A charolais a tiszta hústermelésben homogén és nagyon jól kitenyésztett.

Vércse a fehér szőrök többsége sárgavércse, vörösvércse Fakó keselyfakó pigmentes bőrrel, sárgásszürketípusú szarvasmarhák pigmentált bőrrelbarnásszürke, barnássárga Pirók keselypirók pigmentes bőrrelsárga v. Cserélődése a szőrváltás. A szőrváltás időtartama az elhelyezés módjától és a takarmányozástól függ; hiányosan takarmányozott állatokon elhúzódhat. A szarvasmarha színeződése döntően a fajtajelleg kifejezője.

A fajta előnye a többi húsfajtával szemben elsősorban a hizlalásban elért súlygyarapodás során és a vágóhídon mutatkozik meg. Számos kísérlet szerint a hizlalási eredményei kiemelkedő fölényt mutatnak a húsmarhafajták között. A charolais a legmagasabb színhús arányt mutató fajták között található. A faggyúsodása nagy súlyban is kismértékű.

típusú szarvasmarhák

Magyartarka szarvasmarhák kihajtása az Őrségi Nemzeti Parkban

A világ ötcsillagos minősítésű főszakácsai is szívesen dolgoznak a húsával mivel az telt ízvilágú és puha: a legmagasabb igényeket is kielégíti. Első tenyésztési célú importjára ben került sor. Napjainkban mintegy tenyészetben anyatehenet tartunk nyilván.

A charolais fajta bemutatása

A Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete ben alakult meg, tagjai között több mint tenyészbikát használnak évről évre, de az anyatehéntartó társegyesületekben és a tejelőteheneket tartó kistenyészetekben is nagy a népszerűsége. Ennek következtében legalább aktív charolais tenyészbika típusú szarvasmarhák az országban és a mesterséges termékenyítésben is népszerű.

Mi ennek az oka? A charolais a mindenkori piaci igényeknek megfelelően mindig a legkeresettebb fajták közé tartozik.

Évszázadokon át a magyar kultúra és gazdaság meghatározó eleme volt a szürke marha.

Megfelelő takarmányozás mellett nagy átlagos gyarapodást lehet elérni, a hús márványozott, ami az európai piac igényei közt elsődleges típusú szarvasmarhák. Állományszinten is könnyű a hizlalás végén megkívánt faggyússágot nagyfokú homogenitással biztosítani. A késztermék vágása során a többi fajtához képest nagyobb rugalmasságot biztosít, mivel akár kg-os súlyig is gazdaságosan hizlalható.

típusú szarvasmarhák férgek kezelése gyermekektől egy évtől kezdve

Szelekciós rendszer Ahhoz, hogy a köztenyésztésbe csak megfelelő minőségű tenyészbikák kerülhessenek, szigorú szelekciós rendszerben kell megfelelni. A törzstenyészeti rang megszerzését több éve folyó átlagon típusú szarvasmarhák munka után lehet igényelni.

A Törzstenyészeti Típusú szarvasmarhák két egymást típusú szarvasmarhák évben hozott kedvező döntése adja meg a jogot típusú szarvasmarhák választott bikaborjak legjobbjainak STV-be állítására ennek részleteit az egyesület tenyésztési programja szabályozza.

típusú szarvasmarhák gyermekek férgek megelőzése és kezelése algoritmus

Ez a szerzett jog kétévente kerül felülvizsgálatra. Egy STV indításához minimálisan 7 alkalmas bika szükséges. Az ellési ciklusoknak megfelelően általában április-májusban és október-novemberben vannak az STV zárások. Az indítás hónapos korban történik.

A magyar szürke

Az egyedeknek DNS vizsgálattal igazolt származásúaknak kell lenniük, és származási igazolással kell rendelkezniük. A gyarapodási teszt megkezdésekor hitelesítő mérlegelésre és küllemi negatív szelekcióra kerül sor.

Szopós borjú: születéstől az elválasztásig nőivarú típusú szarvasmarhák, hímivarú 4 hónapos koráigVálasztott borjú: az elválasztástól féléves korig, Növendék: 7 hónapos kortól a tenyésztésbe vételig, Üsző: a nőivarú marha az első ellésig, kortól függetlenül, Szűz üsző: ivarérett üsző az első fedeztetésig, Előhasi üsző: első vemhes üsző, Előhasi tehén: tehén a második borja megszületése előtt, Bika: kortól függetlenül a hímivarú egyed, Tinó: ivartalanított növendékbika, Borjúfogas tinó: éves tinó a szegletfog kiváltása előtt, Ökör: 4 évesnél idősebb ivartalanított bika függetlenül az ivartalanítási kortól Göböly vagy sőre: hizlalásra fogott, vagy kihízott szarvasmarha kortól és nemtől függetlenül Fő típusai[ szerkesztés ] A szarvasmarha két ma élő alaptípusa a közönséges szarvasmarha és a zebu. A kettőt az őstulok két különböző változatából háziasították Típusú szarvasmarhák primigenius primigenius és Bos primigenius namadicusamelyek a legfrissebb kutatási eredmények alapján mintegy   éve váltak el egymástól. A zebu főleg Dél- és Kelet-Ázsiában terjedt el. Küllem, típusú szarvasmarhák hasznosítás alapján is két típust különböztetünk meg. Az első a zömökebb, tömörebb hús- és igásmarha, a másik a könnyedebb, elegánsabb tejelő fajták típusa.

A napjainkban kizárólag alkalmazott intenzív típusú vizsgálatnak minimum 5 hónapig kell tartania. Minden hónap elteltével az aktuális mérlegelési adatok alapján elemzést készít az egyesület ügyvezetése, majd a záró, hiteles mérlegelés után néhány nappal amikor a borjak már elérték a legalább napos kort típusú szarvasmarhák kerül a vizsgálatok zárására.

típusú szarvasmarhák

Az ügyvezető tenyésztésvezető vezetésével típusú szarvasmarhák másik vizsgázott küllemi bíráló bevonásával, valamint a NÉbiH képviselőjével részleges paraziták példák bizottság dönt az állat tenyésztésre való alkalmasságáról.

Ennek fő szempontjai: 1.

  1. Ami a szarvasmarhára vonatkozik. Kis szarvasmarha
  2. A magyar szürke marha nem homogén fajta, több típusa alakult ki.
  3. Szarvasmarha – Wikipédia
  4. Szarvasmarha génmentési program a HáGK-ban | HáGK

Megfelel-e az állat a tenyésztébe állítás feltételeinek? A gyarapodás a teszt alatt elérte-e a kívánatos mértéket. Ez csoportátlagot tekintve típusú szarvasmarhák g közötti kell, hogy legyen az STV teljes ideje alatt.

típusú szarvasmarhák

Az STV nem a maximumra törekvő hizlalás, hiszen fiatal tenyészbika-jelöltekről van szó! Ennél sokkal fontosabb a relatív átlaghoz viszonyított gyarapodás, ami megmutatja, típusú szarvasmarhák azonos tartási, takarmányozási feltételek mellett melyek teljesítettek jobban és rosszabbul. Lineáris küllemi bírálat alapján a növendékbika mennyiben felel meg a fajtastandardnak, milyen az izmoltsága, rámássága és különösen fontos a szervezeti szilárdság jegyeinek lábak, lábvégek, orsofereg gyogyszer az alapos bírálata.

típusú szarvasmarhák lazac féreg

E tulajdonságok együttes értékelése alapján a bizottság konszenzussal hozza meg döntéseit.