Fonálférgek a növényvédelemben – Agrárágazat

Talaj férgek

Hogyan fertőtlenítsük a kertünk talaját? Az alkalmazott fonálférgek hazánkban őshonosak, és egy vagy néhány meghatározott gazdaállat fajra vannak utalva. Melegvérű állatokra, emberre és növényekre teljesen ártalmatlanok.

Enterobiasis

Használatuk során nem talaj férgek ki rezisztencia ellenük. A fonálférgek törzse az ízeltlábúaké után a második legfajgazdagabb az állatvilágban. Közel 20 leírt fajuk ismert. Köztük van szabadon élő faj is és növényeken- talaj férgek élősködő is.

  • Talajban élő rémek: drótféreg és lótücsök | Hobbikert Magazin
  • azurtermal.hu - A leggyakoribb fertőződési lehetőségek
  • Egy alattomos kártevő: a drótféreg - Kwizda Agro

A számunkra hasznot jelentő fajok rovarokon élősködő, un. A fonálférgek életmódja: A rovarokon élősködő fonálférgek a gazdaállatba annak szájnyílásán, végbélnyílásán, légzőnyílásán, vagy a vékony testburkon át jutnak be.

Miután bejutottak a gazdaállatba, megfertőzik azt, mely órán belül elhal.

A fertőzött talaj az emberre és a kedvencekre nézve is veszélyt rejt.

A tetem jó táptalajul szolgál a talaj férgek szaporodásához. Miután a fonálférgek elérik az invazív lárvastádiumot, elhagyják az elpusztult rovarlárvát és további élő lárvákat támadnak meg.

Cserebogár és élősködői nagyító alatt

A fonálférgek fejlődési ciklusa napig tarthat. Néhány fontos talaj férgek fonálférget tömegesen tenyésztenek és speciális vivőanyaggal kiszerelve biológiai növényvédőszerként hoznak forgalomba.

talaj férgek

A készítmények alkalmazása során a megfelelő hatékonyság eléréséhez fontos a kezelt felület nedvesen tartása és a hőmérsékleti határok figyelembevétele. A fonálférgek gazdaállatai lehetnek: A barázdáshátú vincellérbogár, a kukoricabogár, a lótücsök, a vetési bagolylepke hernyója mocskospajortőzeglegyek, szarvasmarha szalagféreg élőhelytáblázat Sciaridaeszámos cserebogár faj lárvái, stb.

A gyűrűsférgek

Az élősködő fonálférgek a különböző kártevők hatékony természetes bioregulátorai közé tartoznak, de főleg a talajlakó fejlődési alakjaikat szabályozzák. A forgalomban lévő készítményekkel környezetbarát módon csökkenthető a kártevők populációja és talaj talaj férgek kártétele.

  • Védekezzünk a talajban élő lárvák ellen | Bálint gazda kertről, növényekről
  • Anthelmintikus gyógyszerek 2 éves gyermekek számára
  • Szójabab-cisztaképző fonálféreg Heterodera glycines és petéje, www.
  • A gyűrűsférgek | Pannon Enciklopédia | Kézikönyvtár
  • Fonálférgek a növényvédelemben – Agrárágazat
  • Talajban élő férgek | Körinfo

A Nematop olyan biológiai rovarölőszer, amely Heterorhabditis bacteriophora fonálférgeket tartalmaz. Ezek a speciális rovarpatogén fonálférgek a bogarak talajban lévő lárváit és bábjait aktívan keresik és megfertőzik.

Trichuriasis

A fertőzést követő második-harmadik napon a bogárlárva elpusztul. Az elpusztult lárvát pedig több ezer új fonálféreg hagyja el, melyek újabb lárvát kezdenek keresni.

bélféreg ellen gyógyszer veny nelkul

Hogyan használjuk a Nematop-ot? A védekezést az első károsított növények észlelésekor, vagy a fiatal lárvák megjelenésekor kell elkezdeni.

hogyan adhatunk egy mopsz tablettát a férgeknek gyógymód férgek anyu számára

A készítmény alkalmazásának előfeltételei a talaj férgek talaj és a °C közötti talajhőmérséklet. A kezelést követően fél órán belül meg kell öntözni a területet, majd az optimális hatás elérése érdekében héten keresztül nedvesen talaj férgek azt tartani.

Pinterest Google Nyomtatás Tavaszi ásás során számos nagyméretű lárvát figyelhetünk meg az ásóval felfordított talajban. Leggyakrabban a pattanó bogarak lárvái, az úgynevezett drótférgek, valamint a cserebogarak lárvái a pajorok élnek és károsítanak a kerti növények talajaiban. Cserebogár Melolontha sp. Fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna Mind a pattanó bogarak lárvái, mind a talaj férgek lárvái több évig, általában évig fejlődnek ki, ezalatt rendkívűl mohón és sokat esznek, kártételük tehát tartós és jelentős.

Kijuttatható öntözőrendszeren keresztül, locsolócsőre szerelhető Nemasprayer-rel, kézi permetezővel illetve locsolókannával is.

A kijuttatást minden esetben célszerű kora reggeli, vagy talaj férgek esti órákban végezni.