Érett láncízületek

Alcsoportok[ szerkesztés ] A T-limfocitákat aktivitásuk szerint effektorokra és memóriasejtekre osztják. Az érett láncízületek ide tartoznak a helper, citotoxikus, regulációs, stb. T-sejtek, amelyek aktívan reagálnak a stimulusokra.

Funkció szerinti felosztásuk a következő: Helper T-sejtek[ szerkesztés ] A helper segítő T-sejtek TH sejtek a többi fehérvérsejtnek segítenek immunológiai feladataikban; ide tartozik a B-sejtek érése plazmasejtté és memória B-sejtté, vagy a citotoxikus T-sejtek és makrofágok aktiválása.

A csoportba tartozó sejtek érett láncízületek jellemzője, hogy felszínükön hordozzák a CD4 glikoproteint.

Tartalomjegyzék

A helper T-sejtek akkor válnak aktiválttá, amikor egy antigénprezentáló sejt kapcsolatba lép velük és prezentál számukra egy MHC II fő hisztokompatiblitási komplex II komplexhez kapcsolódott szervezetidegen antigént. Az aktivált helper sejtek gyors ütemben osztódnak és az immunendszert szabályozó szignálmolekulákat, citokineket választanak ki.

Ők felelősek a szervátültetés során a kilökődési reakcióért is. Célpontjukat az annak a felszínén található MHC I komplexum és a érett láncízületek kapcsolódóan prezentált patogén vagy tumormarker antigén alapján ismerik fel.

féreg gyógyszer neve az emberek számára

Az MHC I-et egyébként valamennyi, sejtmaggal rendelkező sejt felszínén megtalálható. Regulációs vagy szupresszor T-sejtek[ szerkesztés ] A regulációs T-sejtek folyamatosan felügyelik az immuntoleranciát, azt hogy az érett láncízületek ne támadja meg a saját szöveteket.

Egy fertőzés vagy egyéb immunreakció végeztével lekapcsolják a sejtes immunválaszt, illetve kiiktatják azokat a T-sejteket, amelyek valamiért nem megfelelően szelektálódtak érésük során és idegenként jelölve meg a saját antigéneket autoimmun betegséget indítanának el.

Néha a helper sejteket is a regulációs csoportba sorolják. A regulációs T-sejtek vagy a tímuszban a limfociták szokásos fejlődési helyén, vagy periferiálisan alakulnak ki. Érett láncízületek két alcsoportot érett láncízületek "természetes" és "adaptív" vagy "indukált" T-limfocitáknak nevezték.

érett láncízületek

A gén mutációja halálos kimenetelű autoimmun betegséget, az IPEX -et okozhatja. Ezek a Tr1 1. Aktiválásuk után egyaránt képesek a helper vagy citotoxikus T-sejtekhez köthető funkciók ellátására mint a citokintermelés vagy a célsejtek elpusztítása Képesek egyes tumorsejtek vagy a herpeszvírusokkal fertőzött sejtek felismerésére is kiiktatására is.

Korábban úgy vélték, hogy a memória T-sejteknek két alcsoportja létezik amelyeket felszíni markereik érett láncízületek lehet elkülöníteniaz effektor és a centrális, ám azóta több másik altípust érett láncízületek, mint pl a szöveti- a virtuális- vagy a érett láncízületek. Így az immunrendszer a patogén újabb támadására jóval előbb tud reagálni.

Ez a szubpopuláció elsősorban a nyirokcsomókban és a preiferiális keringésben fordul elő egerek esetében a CD44 kifejezése megkülönbözteti a naiv és érett láncízületek T-sejteket. Ők is közepes vagy nagy mennyiségben termelnek CDet. Elsősorban a periferiális keringésben és a szövetekben találhatóak meg.

Mindentudás Egyeteme

Egyik jellemző érett láncízületek az integrin αeβ7. Emiatt - bár összességében viszonylag gyakoriak a periferiális keringésben - az egy bizonyos antigénre reagáló memóriasejtből kevés van. A T-limfociták többségének receptora érett láncízületek α- és egy β-láncból tevődik össze, míg a γδ T-sejteknél egy γ- és egy δ-láncból. Emberben és egérben ez az altípus igen ritka és főleg az emésztőrendszer nyálkahártyáiban található meg.

érett láncízületek gyógyszer a keresztezett férgek számára

Az őket aktiváló molekulák nem teljesen ismertek, de azt tudjuk, hogy nem korlátozódik az MHC-ra és képesek egész fehérjéket is felismerni.

Érett láncízületek szerkesztés ] Valamennyi T-sejt végső soron a érett láncízületek vérképző őssejtjeiből származik. Az itteni elődsejtek limfoid progenitor sejtek a tímuszba vándorolnak, ahol osztódással éretlen timocitákká alakulnak át. Egyes esetekben a dupla érett láncízületek sejtek is kikerülnek a perifériára, de funkciójuk és jelentőségük nem tisztázott. A tímusz vagy csecsemőmirigy a kor előrehaladtával egyre kevesebb limfocitát állít elő és a középkorú emberekben mérete évente kb.

Béta-szelekció[ szerkesztés ] A tímuszba vándorló limfoid prekurzor sejtek még nem tartalmaznak T-sejt receptort. A receptor β-lánca a dupla negatív fázis során kezd termelődni, majd a dupla pozitív stádiumban megindul az α-lánc termelése is, így ezek a sejtek már funkcionális T-sejt receptorral rendelkeznek.

Mindkét lánc érett láncízületek genetikai rekombináción megy át az érés során, így egyedi receptorok keletkeznek. A dupla negatív fázisban az α-lánc változatlan, az átrendeződött érett láncízületek pedig megfelelően illeszkednie kell hozzá. Az illeszkedés sejten belüli szignált produkál, amely leállítja a β-rekombinációt és lehetővé teszi a sejt további osztódásait. Szignál hiányában a fejlődés leáll és a sejt elpusztul. Pozitív szelekció[ szerkesztés érett láncízületek A T-sejtek pozitív szelekciója során az MHC-vel kapcsolatot kialakítani képtelen sejtvonalak szelektálódnak ki.

Ezeket az antigéneket a cortex epiteliális sejtjei prezentálják felszínükön MHC komplexszel kapcsoltan. Azok a timociták amelyek megfeleleően kötődnek a komplexhez nem túl erősen és nem túl gyengén egy továbbhaladási szignált kapnak, míg a többiek ilyen szignál hiányában idővel elpusztulnak.

Ez a folyamat biztosítja, hogy csak az alapvető funkcióját megfelelően ellátó T-sejtek kerülnek ki a keringésbe.

aszcariasis kezelési klinikai ajánlások

A timociták döntő többsége elpusztul érett láncízületek a fázisban. A pozitív érett láncízületek során dől el, hogy a timocitából melyik alcsoportba tartozó T-sejt lesz. Ezeket az ezt követő negatív szelekció válogatja ki. Negatív érett láncízületek szerkesztés ] A pozitív szelekciót túlélő timociták a cortex és a medulla határára vándorolnak. A saját antigénekhez erősen kapcsolódó timocuták apoptózis révén elpusztulnak egy kis hányadukból regulációs T-sejt lesz.

A negatív szelekciót túlélők az éretlen vagy naiv T-sejtek. Összegzésül: a T-sejtek érése során a béta-szelekció az első ellenőrző pont, ahol csak megfelelően illeszkedő alfa és béta láncokkal rendelkező sejtvonalak jutnak tovább. A következő lépés érett láncízületek pozitív szelekció, ahol azt ellenőrzik, hogy a sejt képes-e felismerni az MHC-antigén komplexet.

Navigációs menü

A negatív szelekció elpusztítja azokat a sejtvonalakat, amelyek a saját antigénekhez kapcsolódva autoimmun reakciót érett láncízületek be. Aktiváció[ szerkesztés ] A T-limfociták aktivációja. A naiv T-sejt kostimulációs receptorához, a CDhoz az antigénprezentáló sejt részéről olyan felszíni fehérjék kapcsolódnak, mint a CD80 és a CD86 ; komplexüket B7-nek nevezik. Az aktivált sejt más receptorokat is expresszál, mint az Érett láncízületek vagy a CD, de ezek kifejeződése alapvetően a CDtól függ.

A kostimuláció elmaradása anergiás, működésképtelen T-limcocitákat eredményez. Az aktivált sejt felszíni glikozilációs mintázata is megváltozik. Ritka esetekben érett láncízületek az aktivációnak valamilyen alternatív útja; például a citotoxikus T-sejtek azáltal is aktiválódhatnak, hogy egy másik CD8 T-sejt kapcsolódik hozzájuk.

Teljes elégtelenséget okozhat olyan genetikai betegség, mint a súlyos kombinált immundefektus SCIDaz Omenn-szindróma vagy a porc-haj hipoplázia.