Meglátogattam a példaképemet

Mindig is vonzott a rendezvényszervezés világa. Persze gyermekként az ember ritkán fogalmazza meg magában, hogy rendezvényszervező szeretne lenni. Nekem szerencsém volt, mert már nagyon fiatalon megismerkedtem a példaképemmel. Marika néni akkor még fiatal asszony volt és a művelődési házban dolgozott, mindenféle munkát végzett, a szakkörök szervezésétől az esküvők rendezéséig.

A rendszerváltozás után Marika néni egy másik városba költözött és a férjéve egy éttermet kezdtek vezetni. Érezték, hogy a napi robot nem nekik való, ezért folyamatos menüztetés helyett arra álltak át, hogy inkább rendezvényszervezéssel foglalkoznak.

Néhány napja meglátogattam őket és nagyon sok hasznos tanáccsal lettem gazdagabb.

A régi épületet, amelyik a nyolcvanas évekből származott, teljesen lebontották. az elosztása többet már nem volt korszerű, ezért jobbnak látszott teljesen a nulláról újra kezdeni. Az új építésű ház viszont… Az egy álom!

Marika néniék a berendezéshez és az építéshez is rengeteg modern megoldást választottak. A ház tájolása olyan, hogy a szobákba és termekbe rengeteg természetes fény jut. A színeket, az elrendezést úgy alakították ki, hogy világos és meleg érzetet keltsenek. A konferenciák szervezésére szolgáló nagyteremnek nagyon jó az akusztikája. Akár mikrofon nélkül is lehet benne előadást tartani 50-70 embernek.

A helyen nagyjából 25-30 főnek szállást is kínálnak. A meleg vizet nyáron szinte teljes mértékben tudják napkollektorokkal biztosítani, de a ház tetején napelem is díszeleg. Árammal fűtenek, de a napelemek gyakorlatilag vissza is tudják termelni az energiát, így szinte költségek nélkül lehet üzemeltetni a házat télen is.

Az elektromos fűtés tapasztalatok tucatját ihleti, ezek mind a vendégkönyvben sorakoznak. Az ide látogatók szeretik a finom meleget, azt, hogy a rendszer zajok, kellemetlen szagok nélkül üzemel. Nincsenek radiátorok, ezért minden tér nagyon szépnek, természetesnek hat. Olyan, mintha a fogcsikorgató mínuszokban is tavasz lenne a vendégházban és a konferenciatermekben.

A takarékos megoldásoknak köszönhetően Marika néniék nagyon jó áron tudják kínálni a szolgáltatásaikat, ezért gyakorlatilag mindig teljes kihasználtság mellett üzemelnek. Ha véletlenül gyengébb időszak van, azt Marika néni leleményességgel hidalja át: workshopokat, kézműves foglalkozásokat tart. Mivel a fűtéssel, világítással, más költségekkel nem kell külön számolni, nyugodtan lehet kísérletezni.

“Lelkecském, ez olyan üzembiztos, mint én magam!” – mondta nevetve Marika néni, amikor arról kérdeztem, nincs-e sok gond a házzal. – “A fűtésre 15 év garancia van, hozzá se kell nyúlni! Ez nem kazán, hogy évente javíttatni, átnézetni kelljen! Bekapcsolom, és fűt! Az étteremben sokat kínlódtunk, hogy leáll a kazán, nincs fűtés, meleg víz… itt még ilyen nem fordult elő, pedig a múltkor, mínusz 25 fokban egy kismamaklub tartott találkozót. Sok-sok gyerek volt. Cseppek, egy évesek se. Akkor aztán nem lehet leállás. Kell a meleg, meleg víz!”

A rendezvényházban a kicsik nyugodtan szaladgálhattak a házban. Nem kellett félni, hogy megégetik magukat a forró konvektorral, vagy felfáznak a hideg földön.

“Itt jógáztak az anyukák a padlón, a matracon. Körülöttük szaladgáltak a gyerekek, csúsztak a földön. Nagy buli volt, nagy öröm!”

Marika néniék már nem fiatal emberek, de abszolút a jövőre terveztek.

“15 év garancia van erre a fűtésre, a napelemre is ugyanennyi. Ez azért jó, mert nem kell aggódni érte. Szépen megvagyunk, de nagy baj lenne, ha milliós dolgokat kéne cserélni.”

Nekem az is tetszik ebben a megoldásban, hogy nagyon környezetbarát. Szinte nincsen károsanyag kibocsátása. Szén-monoxid nem is keletkezik, a meleg pedig nem szivárog el a plafonon meg a falakon keresztül. Ez a rendezvényház bizony nem fűti az utcát!

“Karácsonyra le szoktunk állni. Idén szilvesztert tartottak nálunk először, előtte egy hétig zárva voltunk. Mondom, bejövök december 29-én felfűteni… Máskor mindig egy-két napot kellett melegíteni a házat, ha kihűlt. Most meg fordultam kettőt, már meleg volt. Jó ez nagyon. Nem fáj a térdem, a bokám, nem vagyok megfázva. Otthon is ilyen lesz!”

Nagyon gondolkozom rajta, hogy én is ilyen rendszert építtetek be a felújítás után hozzánk. Marika néni szerint régi házakban is le lehet tenni a szőnyeget. Kicsit bonyolultabb ugyan, de nem vészes a dolog, a szerelők még a burkolóval is konzultálnak.

Nagyon sok hasznos tapasztalattal lettem gazdagabb Marika néniék segítségével, így biztos, hogy ha végre be kell fektetnem ilyesmibe, már sokkal jobban fogom csinálni. Megnyugtattak, hogy ezek a megoldások nem is olyan drágák, mint elsőre tűnnek – ha egy csepp eszem van, talán pályázatot, támogatási programot is találok hozzá…

Boldogan utaztam haza tőlük, mert kaptam egy kis megerősítést általuk. Másodszor változtatták meg az életemet, ezért pedig nagyon hálás vagyok. Ebben a szakmában a személyes tapasztalatok érnek a legtöbbet… Én pedig tőlük ezt kaptam. Kipróbálták helyettem, hogy nekem már ne kelljen!