LIVER BREAKDOWN

Impressio duodenalis

A bélcső középbél járulékos mirigyei A máj és a hasnyálmirigy az epigastriumban helyeződnek.

giardia in water tanks tabletták férgektől étkezés előtt vagy étkezés után

Kivezetőcsöveik az epésbélbe nyílnak. Mindkettő a duodenum endodermájából fejlődik. A máj, hepar A máj a szervezet legnagyobb endodermalis, hám eredetű mirigye. Barnavörös színű, bővérű, tömött, enyhén rugalmas tapintatú, lapos szerv.

Impressio duodenalis előhasi tájékon a rekesz homorulatában harántul, nagyobb részével a jobb oldalon helyeződik.

A kor előrehaladtával kisebbé válik, sorvad atrophia senilis. Működése sokoldalú. Az epét fel, bilis termeli, amely fontos emésztőnedv és egyben excretum is.

Lig falciforme hepatis

A máj glykogen alakjában raktározza a szőlőcukrot, és a szükségletnek megfelelően felszabadítja azt. Aktív helye a zsírok képződésének és átalakításának. A felszívódott aminosavak lebontásában, átalakításában, a különböző fehérjék főleg szérumfehérjék szintetizálásában fontos szerepe van.

a paraziták tisztítják az étrendet giardiasis antitestek

A máj a vérkeringésbe iktatott szűrő és méregtelenítő szerv, a bélből felszívódó és a szervezetre mérgező anyagokat detoxikálja. A vitaminok, impressio duodenalis tárolóhelye, a szteroid hormonokat inaktiválja.

A vérfesték anyagcseréjében Kupffer-féle sejtjeivel működik közre. A magzati korban vérképző szerv. A máj viszonylag gyors regenerációra képes; ha húsevők májának a felét eltávolítjuk, a máj 1—2 hónap alatt újból eléri teljes nagyságát.

Eközben a májsejtek amitoticus osztódása mellett a mitosis fokozódik, s az ép májlebenyek növekednek compensatiós regeneratio. Színe lóban kávébarna, szarvasmarhában vörösbarna, juhban, sertésben és húsevőkben sötétbarna.

Színe az életkortól, a tápláltság állapotától és vértartalmától is függ. A fiatal, szopós állatoké, valamint a vemhes impressio duodenalis sárgásbarna impressio duodenalis. A rosszul táplált vagy éhező állat mája vörösbarna; a zsíros máj sárgás árnyalatú, a sok vért tartalmazó máj sötétebb. A máj felülete sima, fényes. Néhány mm átmérőjű lebenykéi, ha a közöttük levő kötőszövet vastag sertésszabad szemmel láthatók.

A máj viscerális felülete

A többi háziállatban a lebenykék csupán sejthetők. Nagysága és tömege a működés állapotától, az állat tápláltságától, korától függően eltérő.

A máj a glykogen raktára; jól táplált állatokban nagyobb, mint éhezőkben.

A xenobiotikumok semlegesítése mellett ez a szervezet számos más hasznos funkciót is ellát. Például segít eltávolítani a felesleges ketonsavakat a testből, pótolja az energiakészleteket, részt vesz a hormonok szintézisében, a vérellátó raktáraként szolgál stb. A jobb hypochondriumban és az epigasztriás régióban elhelyezkedő máj hepar részt vesz az emésztés epe és az anyagcsere folyamatában.

Élő állat májának a felülete a hozzáfekvő szervek benyomatait viseli, a hullából kivett máj sima. Két felülete, négy széle és három lebenye van. Elülső domború, rekeszi felülete, tisztítja a helminták és a paraziták testét diaphragmatica, a rekesz impressio duodenalis fekszik.

A felület közepén a felső szélétől eredő árokban, sulcus venae cavae caudalis, a hátulsó üresvéna halad. Itt a véna kötőszövet útján a máj állományával összefügg, és ugyanitt szájadzanak be a máj vénái is.

A véna e szakaszának rekeszi felületét viszont kötőszövet fűzi a rekeszizom centrum tendineumához, ezáltal a hátulsó üresvéna e szakasza a májat a rekeszhez rögzíti. Hátulsó, zsigeri felülete, a facies visceralis, egyenetlenül homorú. Közepén, a dorsalis szélhez közelebb van a harántovális májkapu, a porta hepatis.

A kaputól eredő kötőszövetes sövényekben, valamint a májat borító tokban, capsula fibrosa perivascularis Glisson-tokerek: a verőceér, a májartéria, idegek, a plexus impressio duodenalis, a májkapu nyirokcsomói és az exprahepatikus epeutak foglalnak helyet.

A zsigeri felület a gyomorral, az epésbéllel, a hasnyálmiriggyel, a vakbéllel, a remesével, a jobb vesével és az éhbélkacsokkal szomszédos. E szervek benyomatai a zsigeri felületen jól láthatók. A felső szél közepén a nyelőcső benyomata, az impressio oesophagea, baloldalt a gyomor benyomata, az impressio gastrica kérődzőkben a recés benyomata, az impressio reticularis, a százrétű benyomata, az impressio omasica, a májkapu alatt az epésbél benyomata, az impressio duodenalis, az alatt ventralisan a remese benyomata, az impressio colica, lóban a jobb lebenyen dorsalisan a vakbél benyomata, az impressio caecalis, a jobb vese benyomata, az impressio renalis, és a mellékvese benyomata, az impressio suprarenalis, lelhető fel.

A máj négy széle közül a dorsalis, margo dorsalis, tompa impressio duodenalis, margo obtusus; jobb és bal, valamint alsó széle, margo dexter et sinister, margo ventralis, éles szél, margo acutus. Ventralis szélén két, árokszerű bemetszés van. Közülük a jobb oldali szivféreg szunyog epehólyag árka, a fossa vesicae felleae, a bal oldali pedig a vena umbilicalis maradványának lig. A két bemetszés három májlebenyt, lobuli hepatist választ impressio duodenalis egymástól; a bal lobus hepatis sinistert, a jobb lobus hepatis dextert és a középső lebenyt, lobus hepatis intermediust.

A középső lebenyt a májkapu két részre osztja, a májkapu fölötti farkalt lebenyre, lobus caudatus Spigelii és a májkapu alatti négyszögletű lebenyre, lobul quadratus.

A farkalt lebeny jobbra nyúló nagyobb és hosszabb nyúlványa a processus caudatus, a májkapu fölé emelkedő, impressio duodenalis balra nyúló részlete a processus papillaris.

Tellyesniczky Kálmán dr. A máj alsó oldala. Fossa sagittalis sinistra.

Ez utóbbi lóban és sertésben hiányzik. Sertésben és húsevőkben esetenként kisfokban lóban a jobb és bal lebenyen levő egy-egy bemetszés lobus dexter medialis et lateralist, illetve lobus sinister medialis et lateralist különít el egymástól.

Ez esetben a májnak 4 bemetszése és 6 lebenye van. A máj rögzítése. A májat a májkapu és az epehólyag árkának kivételével, area nuda, savóshártya vonja be, amely könnyen lepreparálható, mert laza kötőszövet, tela subserosa, fűzi a máj kötőszövetes tokjához.

milyen ételeket nem szeretnek a paraziták giardia parasite chien

hashártya savóshártya-kettőzetek alakjában a rekeszről tér a májra, beborítja azt, savós tokját, tunica serosa, alkotja, majd a máj zsigeri felületén az egymással találkozó savóshártyák kettőzetek alakjában a szomszédos szervekhez térnek. A rekeszről a háromszárú koszorúszalag, a lig. Ennek jobb szára, impressio duodenalis lig. Bal szára, a lig. Centrumát a kettőt összekötő kötőszövetes szalag, a lig. Ennek ventralis szára, a lig. A szalagokat egészíti ki, illetve erősíti a hátulsó üresvéna sulcus venae cavaeban haladó szakasza, amelynek fala egyfelől a máj állományával, másfelől a rekesszel összenőtt.

A kötőszövetes szalagokat savós kettőzetek, mesohepaticum laterale dextrum et sinistrum, plica phrenicooesophagea, borítják be. A fissura lig. Kérődzőkben és húsevőkben a máj zsigeri felületén a lig.

A máj viscerális felülete.

A májkaputól a kiscseplesz, az omentum minus, impressio duodenalis része közül a lig. Ez utóbbi jobb felé tekintő szabad szélében az epevezető és a verőceér halad, szabad széle pedig a Winslow-lyuk alsó szélét alkotja.

  1. A máj viscerális felülete - Cirrózis
  2. Танкадо хотел, чтобы Стратмор отследил и прочитал его электронную почту.

  3. impressio jelentése magyarul » DictZone Orvosi-Magyar szótár
  4. impressio jelentése - Tudományos és Köznyelvi Szavak Magyar Értelmező Szótára
  5. Helminth invázió címe

A jobb vesét a lig. A viszonylag rövid szalagok megakadályozzák a máj nagyfokú elmozdulását. A máj szerkezete és érrendszere A májat kívülről a hashártya zsigeri lemeze, a peritonaeum viscerale, borítja. A tela subserosája vastag, laza rostos kötőszövet, amely a savóshártyát az impressio duodenalis helyeződő kötőszövetes tokhoz, a Glisson-tokhoz, capsula fibrosa perivascularis, fűzi.

Impressio duodenalis Glisson-tok a májkapuban a legvastagabb, innen az erekkel mint azok perivascularis kötőszövete, sugárszerűen a májba tér. A máj felületét csupán vékony lemeze borítja.

Máj anatómia

Az erekkel együtt haladó sövényei a májban serrano fereg és lebenykéket választanak el egymástól.

Sok rugalmas rostot tartalmazó sövénye alkotja a máj kötőszövetes vázát, interstitiumát. Az interstitium a májlebenykéket vékony háló alakjában övezi. Sertésben ez a perilobularis kötőszövet vastagabb, mint a többi háziállatfajban, emiatt a sertés mája mozaikszerű, lebenykéi makroszkóposan is láthatók.

Az ábra impressio duodenalis fele a májlebenyke hosszanti, bal fele haránt metszéslapját tünteti fel. A nyilak a vér áramlásának irányát jelzik, B a májsejtlemezek közötti sinusoid vázlatos rajz; Szentágothai szerintC a máj-acinus sematikus vázlat; Rappaport szerint A máj szöveti egysége a májlebenyke, a lobulus hepatis, gúla vagy csonka gúlához hasonló alakú, 1,5—2 mm hoszszú és kb. A hossztengelye irányába haladó centralis sinus vena centralis körül impressio duodenalis rendeződött egyrétegű hámsejtlemezek foglalnak helyet.

A lemezek átlyuggatottak, helyenként tág impressio duodenalis alkotnak.

Szabad széleikkel a centrális sinust határolják, periferikusan a lebenyke széle felé elágazódnak. Vannak rövid lemezek is, amelyek a centralis sinust határoló lemezek közé ékelődnek. Magasabb szervezettségű emlősökben a lemez egy sejtsorból áll, muralium simplex, alacsonyabb szervezettségűekben azonban két vagy több sejtsor alkotja, muralium duplex madár, kétéltűmuralium multiplex halak ; az emlős embrió májának szerkezete az utóbbi típushoz hasonlít Haeckel biogenetikai alaptörvénye.

A lebenykéket a lebenyke felületével párhuzamos májsejtekből álló lemez veszi körül, borítja be, ezáltal a radiális irányú májsejtlemezeket egységes lebenykévé kapcsolja össze. Ezt a lemezt, azaz a lebenyke felületét a portális erek ágai és a Glisson-tok nagyon vékony, az ereket követő sövényei határolják. A sugarasan rendeződött májsejtlemezek közötti teret, a lemezek lyukait és a szabad széleik által alkotott centrális teret kapilláris sinusoidokból álló érhálózat tölti ki.

A sinusoidok reticuloendothel sejtekkel borított rések nem hajszálerekamelyek a májsejtlemezek lyukain át és a centrális sinuson keresztül egymással közlekednek. A reticuloendothel sejtek kétfélék: a gyakrabban előforduló sejteknek lapos, ovoid, kromatindús magvuk van, nem vagy alig phagocytálnak, bár feltételezik, hogy kevésbé differenciált sejtek, és bármikor képesek aktív reticuloendothel sejtekké átalakulni. Másik impressio duodenalis sejtek az ún.

Kupffer-féle csillagsejtek, amelyek részben vagy nagymértékben beemelkednek a sinusoidok üregébe, és cytoplasma nyúlványaikkal a falat alkotó reticuloendothel sejtek közé ékelődnek, illetve impressio duodenalis nyúlványaik a sinusoidok üregét áthidalják. Magjuk nagyobb, mint a fal sejtjeié, gömb alakúak, viszonylag kromatinszegények; a sejtek cytoplasmájában sok ribosoma van.

A vitális festéket tripán-kék phagocytálják. A sinusoidok reticuloendothel sejtjei alatt nincsen membrana basalis, impressio duodenalis sinusoidok falát reticularis rostkötegek hálózzák körül.

A májsejtek felülete és a sinusok endothel fala között résszerű üreg, a Disse-féle tér, perisinusoidalis rés van, amelybe a májsejtek nagyszámú, néhol a sinusoidok falával érintkező mikrobolyhai nyúlnak bele, s impressio duodenalis tagolják a teret. A tér már a fénymikroszkópból is ismert volt, funkcionális szerepére Rusznyák kísérletei mutattak rá. Ha ugyanis a májkapu nyirokereit lekötjük, a Disse-tér kitágul.

Mindez utal arra, hogy a máj nyirokérhálózata a Disse-térrel veszi kezdetét, majd az interlobularis kötőszövetben levő nyirokvakzsákokként ismert kapillárisokba vezet tovább. Feltételezik, hogy ezeknek a Disse-tereknek a vérplasmafehérjék transzportálásában a gamma-globulinok kivételével fontos szerepük van. A sinusoid endothel falán, résein át a vérplasma gyorsan a Disse-térbe jut. Feltételezhető, hogy a májsejteknek, illetve a sinusendothelsejteknek speciális szerepük, funkciójuk van amelynek révén a Disse-terekből a sinusendothelsejtek szelektíve fehérjéket transzportálnak a sinusoidok üregébe, a szövetnedv többi részét pedig a májsejtek veszik fel.

A májkapun lép be a máj funkcionális ere, a verőceér, a v. A májkapuban két ágra válik impressio duodenalis, a ramus dexterre és a ramus sinisterre, ezek további ágai a májlebenykéket övező vv. A máj tápláló, nutritív ere az a.

Az utóbbiakból eredő aa. Feltételezik, hogy a nagyobb nyomással áramló artériás és a kisebb nyomással áramló portális vénás vér áramlását a lebenykén belül mind az impressio duodenalis, mind a vénák praesinusoid szakaszában működő simaizomrétegből álló záróizom szabályozni képes.

A szabályozás idegi regulációjára utal a vénák impressio duodenalis gazdag beidegzése is. A sinusoidokban áramló vér a lebenykék tengelyében levő tág centrális sinusba v. A centrális sinus vére a lebenykék alapján a vékony falú, tág elvezetővénába, v. Az utóbbi vénából összeszedődő májvénák, a vv. A máj vérkeringése az intrauterin fejlődésnek juhban a A vörös vérsejtek perivascularisan fejlődnek, és a kapilláris falán átlépve elveszítik magjukat, amelyeket a Kupffer-féle sejtek phagocytálnak.

A máj szöveti felépítése már utal arra, hogy csupán a májlebenyek nem lehetnek a máj teljes funkcionális egységei, mert a hatszögletű lebeny nem mindegyik oldalán vagy szögletén található a lebenykét ellátó triász arteria et vena interlobularis és epeér.

Egy lebenyke körül csupán 2—4 db triász van. Rappaport a lebenykék szabálytalan alakját és helyeződését figyelmen kívül hagyva, a portális vérellátás rendszerét figyelembe hogyan lehet kenetet venni egy gyermektől, ha májacinus fogalmát javasolja. Ennek lényege az, hogy a triászt, radicula portalia, övező három májlebenyke erekhez közeli, lóherelevél alakú részei a sugárszerűen eloszló intralobularis erek révén jobb vérellátásúak, mint a lebenyke távolabbi részei ennek patológiai következményeit a kórbonctan tárgyalja.

A keringés elvén alapuló funkcionális egység, az acinus, tehát három, egymáshoz fekvő lebenykerészletből áll, ez alkot egy portális egységet. Ezáltal egy lebenyke és annak centrális sinusa három acinushoz is tartozhat. A lebenyke hat éle közül háromra jut egy triász; a másik három él érmentes, lebenyek közötti csomópont.