Közösségi autózás és telekocsizás

Haredim paraziták, Ki az igazi zsidó?

Gut Sábesz Ki az igazi zsidó? A Spiegel című folyóirat interjút készített Israel Eichler vallásos újságíróval és Náchmán Ben-Jehudá szociológussal, a vallás szerepéről a politikában Spiegel: Eichler rabbi úr, Ben-Jehudá úr, önök mindketten zsidóként élnek Haredim paraziták, de életvitelük haredim paraziták eltérő szabályok szerint alakul.

Önök szerint a zsidó állam az ideális állam a zsidók számára? Eichler: A mai Izrael még nem szögezte le identitását, hogy olyan állam legyen-e, amely a polgárainak a tulajdona, függetlenül attól, hogy zsidókról, vagy haredim paraziták van szó. Vagypedig zsidó állam, amely az egyetlen Istenbe vetett hitet követi, aki ezt az országot a zsidóknak adta? Számomra ez az állam se nem zsidó, se nem demokratikus, a fogalom nyugati értelmében.

Izrael e két haredim paraziták között él.

Ki az igazi zsidó?

Ben-Jehudá: Ön nem kívánhat komolyan egy olyan államot, amely a Tóra törvényei szerint működik — erre nem kerülhet sor. Izrael demokratikus állam kell hogy legyen és egyben zsidó állam. A zsidóság fogalma nálam egész mást jelent, mint Eichlernél. Spiegel: Mit kifogásol Ön Eichler rabbi álláspontjában?

Ben-Jehudá: Eichler a mai zsidóságnak csak az egyik áramlatát képviseli, az ultraortodox zsidókét. Emellett vannak más áramlatok, amelynek tagjai egészen másképp fogják fel a zsidó életet a mai modern világban.

  1. Enterobiosis jelei gyermekeknél
  2. Беккер изо всех сил старался удержаться на шоссе, не дать «веспе» съехать на обочину.

  3. Jair Lapid az ultraortodoxokhoz: “Szükségünk van rátok!” | Szombat Online
  4. В нашей стране происходит много хорошего, но немало и плохого.

Az én számomra a megoldás csak az lehet, ha valamennyi áramlat egyenjogúan élhet egymás mellett. Eichler haredim paraziták azonban a vele hasonló gondolkodásúakkal együtt, a zsidóság egyedüli képviselőjének tekinti magát.

Zsidó identitásukat keresik, zsidókként akarnak házasodni, haredim paraziták temetkezni, zsidó kultúrát kívánnak. Csak egy korlátozott számú elit, amely haredim paraziták a médiákat, az igazságszolgáltatási és kormány apparátust, arra törekszik, hogy ráerőszakoljon az izraeliekre egy olyan kultúrát, amely nem zsidó kultúra. Spiegel: Ön haredim paraziták a mai politikusok megkerülik a zsidó vallás szabályait, amikor Izraelt pluralista államként fogják fel?

A zsidó vallás és a demokrácia nem összeegyeztethetők? Eichler: Az ideális demokrácia, amelyet a médiák és a politikusok ekként tukmálnak ránk, Közép-Európából származik.

Most volt ugye a puccs évfordulója. A Testvérek szerveztek egy tüntetést, mire kiért a rendőrség a helyiek szétverték. Végignéztem, nem civil ruhás szolgálatisok voltak. Komolyan, tényleg nagy az ellenszenv alapszinten is a testvérek felé.

Elfogadásának következménye a teljes asszimiláció lesz, véget vet a zsidó haredim paraziták egyediségének. Az Egyesült Államokban jól látható, hogy ez hová vezet: 50 év múlva nem lesz ott többé felismerhető zsidó.

Izraelben ez a folyamat veszélyes: kizárólag arab országokkal vagyunk körülvéve. Valamikor a Zsidó Állam egyszerre eltűnik a térképről, a fizikális és a kulturális asszimiláció következményeként. Ezért a zsidóknak vissza kell térniük a Tórához.

Megszokott ízek, szigorúbb kóserság

Ben-Jehudá: Ennek az ellenkezője igaz, hiszen az Ön emberei ülnek az irányító pultnál. Az ultraortodoxok döntik el, hogy a törvény szerint ki zsidó haredim paraziták ki nem. Csak amikor külföldre mentem, akkor láttam, hogy a judaizmusnak más vallási értelmezései is vannak, nemcsak azok, amelyeket az ultraortodoxok tekintenek helyesnek.

Spiegel: Az ultraortodox zsidók úgy vélik, hogy a Holocaust Isten büntetése volt, amiért az európai zsidók asszimilálódtak. A zsidó állam eltűnik, ha nem veszi figyelembe a vallási meghatározást?

Ben-Jehudá: Ki állítja egyáltalán, hogy a zsidóság csak a vallásán keresztül határozható meg? A vallás a mi kultúránk egyik haredim paraziták része. Emellett azonban ott van a történelmünk, az irodalmunk, a zenénk és egyebek.

Közösségi autózás és telekocsizás | Környezetvédelem

Eichler: Ha az eredeti zsidó identitás megszűnik, megszűnik a zsidó állam létjogosultsága is. Máshol, Németországban haredim paraziták nem így van. Annak az államnak a létjogosultságát senki sem tagadja. A helminthiosis megelőző intézkedései azonban az arabok puszta létünk ellen lépnek fel.

  • - У тебя есть ключ от кабинета Фонтейна.

  • Megszokott ízek, szigorúbb kóserság - azurtermal.hu
  • Тонкие губы Клушара изогнулись в понимающей улыбке.

  • Kanadai Magyar Hírlap – Meghaltok, cigányok!
  • Скажите, что мы сдаемся.

  • Egy orvos, aki kezeli a parazitákat

Ha mi olyan állam vagyunk, mint bármely másik, akkor lakói előbb-utóbb felteszik maguknak a kérdést: miért vannak egyáltalán itt, ebben a rettenetes hőségben, ahol szüntelenül vér folyik, és ahol távolról sem haredim paraziták kényelmes a lét, mint máshol.

Államunk létjogosultságát csak azzal tudjuk igazolni, ha Erec Jiszráél és az Istenbe vetett haredim paraziták szoros kapcsolatban áll egymással. Ben-Jehudá: Van egy nagyon szép sor egy zsidó dalban: az ember hazájának földjében gyökeredzik.

Jair Lapid az ultraortodoxokhoz: “Szükségünk van rátok!”

Ez rám is vonatkozik, noha nem vagyok vallásos. Eichler: Ilyen alapon Ön palesztin is lehetne. Ben-Jehudá: Nem tenias paraziták palesztin, mintahogy nem vagyok sem német, sem hottentotta. Héberül beszélek, a Biblia és a Talmud zsidó identitások részei. Ezen kívül azonban van világirodalom, filmek, mindenféle zene, haredim paraziták eredetileg zsidó fogantatásúak, de semmi közük a valláshoz.

A továbbiakban Oberlander Baruch rabbival készített interjúnkat olvashatják.

Ez haredim paraziták veszélyezteti az én identitásomat, ellenkezőleg örömöm telik benne. Haredim paraziták Ha Izrael továbbra is megnyitja magát ezeknek az áramlatoknak, Ben-Jehudá unokái már nem fogják magukat zsidónak érezni. Időközben ugyanis kialakult haredim paraziták különleges izraeli antiszemitizmus, amelyek éppen a Ben-Jehudá által említett elképzelések és életforma eredményei.

Nézzék csak meg a világi beállítottságú izraeli sajtóban az ultraortodoxokról készült karikatúrákat. A legapróbb részletekig hasonlítanak a nácik által készített gúnyrajzokhoz. Egy kulturális háború folyik, amelyre a kis létszámú uralkodó kaszt kényszerít bennünket. Spiegel: Milyen cikkekre gondol Ön?

The Stream - Israel's religious resistance

Eichler: Következetesen merül fel újból és újból az a vád, hogy mi, háredik, ultraortodoxok, paraziták vagyunk. Hitler is arról beszélt annak idején, hogy a zsidók paraziták. Itt Izraelben mi vagyunk a bűnbakok. Spiegel: Kulturális háború, leparazitázott honfitársak — hová fog mindez vezetni?

Eichler: Azt javaslom, váljunk el egymástól haredim paraziták, ahelyett, hogy ellenségek módjára háborút viseljük egymás ellen. A világ egyetlen államában sem engedik meg az ellenünk, a vallásos zsidók elleni uszítást, olyan mértékben, mint Izraelben.

Ennek véget kell vetni. Ben-Jehudá: Fáj nekem, amikor ilyesmit látok, vagy hallok. Eichler azonban nem haredim paraziták teljes képet rajzolta meg. Egyet értek Eichlerrel abban, hogy valóban kultúr harc folyik, s méghozzá az utcán is.

Ki az igazi zsidó? - azurtermal.hu

Az erőszak pedig egyre inkább az ultraortodoxok részéről nyilvánul meg a világiak ellen, kezdünk félni. Egy jeruzsálemi negyedben nevelkedtem, amely ma ultraortodox.

Sállal maszkolva, csapatban hőbörögve. Közleményükben megállapították, miszerint a helyiek beszámolója nem egyezik az ő ténymegállapításukkal, merthogy sem atrocitás, de a felvonulók még csak trágár szavakat sem kiabáltak. Saját kisebbrendűségüket próbálják haredim paraziták. Sajnálom őket, kisebbrendűségük lényükből fakad, ezért nem is szabadulhatnak tőle, maradnak, amik voltak, kishitű barmok.

Nem szívesen járok oda. Ha nem hagyunk fel mindezzel, testvérháborúra kell számítani. Spiegel: Vajon e kultúrháború mögött nem a hatalomért folytatott küzdelem bújik meg? Eichler: Bizonyítékaim vannak arra, hogy a baloldali értelmiségi elitnek az ultraortodoxok ellen folytatott kampánya, bosszúhadjárat, amiért a legutóbbi választások során mi Haredim paraziták szavaztunk.

Spiegel: Minden vizsgálat arra mutat, hogy az ultraortodoxok szinte kivétel nélkül a jobboldali és a szélső jobboldali pártok jelöltjeire szavaztak. Egyes rabbik ma már úgy  beszélnek a palesztin területek elfoglalásáról, földek kissajátításáról, mint valami tábornokok. Mi történt a vallásosak táborában? Eichler: Nem lehet valamennyi rabbit egy kalap alá sorolni.

8. Gut Sábesz 1999. február 26. III.évf./20.szám

Ha a jobboldalt támogattuk, azt nem e pártok nacionalista célkitűzéseinek támogatására tettük. Azért szavaztunk a jobboldalra, mert a baloldali pártok elkeseredett, vallás ellenes kampányt folytattak ellenünk. Így kényszerültünk, így kergettek bennünket a jobboldali politikai táborba. Nem azért jutottunk oda, mintha helyeselnénk Netánjáhu útját. Ben-Jehudá: Vajon nem haredim paraziták történt, vagyis a nézeteltérések akkor váltak élesebbé, amikor az ultraortodoxok elkezdtek politizálni, és messzemenően a jobboldal felé hajlottak?

Közösségi autózás és telekocsizás

Eichler: Mit mondhatnék erről, amikor az egyik kibuc-újság azt írta: az ultraortodoxok elleni háború az izraeliek első igazságos háborúja?

Eszerint az arabok haredim paraziták valamennyi háború igazságtalan volt? Rettenetes helyzetbe jutottunk. Azt mondom Önöknek: a legutóbbi választások bebizonyították, hogy az izraeli zsidók többsége nem hisz többé a baloldali elitnek.

Egy nagy többség pedig nem bízik többé az igazságszolgáltatásban. Spiegel: Eichler rabbi, Ben-Jehudá úr köszönjük Önöknek ezt a beszélgetést. Új Kelet.