[Cryptosporidium and Giardia as water contaminant pathogens in Hungary].

Giardiasis emberben, Giardiasis tünetei és kezelése

Giardia fertőzés, a pápaszemes szörnyeteg

Létrehozva: Évente giardiasis emberben millió embert érinthet, és vannak olyan országok, melyekben a népesség 30 százaléka fertőzött. A giardiasis nevű betegséget egy Giardia lamblia egyéb nevein Giardia intestinalis, illetve Giardia duodenalis nevű élőlény okozza, mely a prozoanok családjába tartozik.

A protoza állati jellegű egysejtűek, úgynevezett állati véglények gyűjtőneve. Paraziták a bélben: a puffadás okozói Vajon mi okozhatja a szűnni nem akaró hasmenést, ami ráadásul különös módon néha elmúlik, azután visszatér? Könnyen előfordulhat, hogy paraziták okozzák a problémát.

Milyen tünetei vannak a giardiázisnak?

Mit érdemes róluk tudni? A Giardia számos állat pl. Emellett az egysejtű a természetes vizekben is megtalálható. Az emberi szervezetbe általában szennyezett vízzel kerül be, és annak klórozása sem pusztítja el. Élelmiszereken keresztül is "elfogyaszthatjuk" a kórokozót. A giardiázis súlyos hasmenéssel járó fertőzés A Giardiának kétféle alakja giardiasis emberben, az egyik az úgynevezett ciszta, a másik pedig a vegetatív alak.

Az előbbi ellenálló, a széklettel ürül, onnan kerül be a vizekbe, melyekben megfelelő hőmérséklet mellett akár három hónapig is fertőzőképes marad. Maga a kórokozó a vékonybél felső giardiasis emberben tapad meg, ott megtelepszik, giardiasis emberben a tápanyagokat elszívja a fertőzött elől, emellett pedig hatással van a bélfal átjárhatóságára és a programozott sejthalál nevű jelenségre is.

Milyen tünetei vannak a giardiázisnak? A betegség tünetei nagyon változatosak, előfordulhat, hogy valaki egyáltalán nem mutat tüneteket, giardiasis emberben viszont igen intenzívek lehetnek.

A tünetek általában az érintettek egyharmadánál jelentkeznek.

Női Egészség Éve 2020

A giardiasis a vékonybelet érinti elsősorban, így a főbb tünetek között találhatjuk a súlyos hasmenéstgyengeséget, étvágytalanságot, hasi görcsöket és hasfájást, a puffadást, fokozott gázképződést.

Ezek a fertőződést követő giardiasis emberben jelentkezhetnek. A gyerekeknél a tünetek sokkal nagyobb eséllyel jelennek meg, míg a felnőttek sokszor panaszmentesek.

Giardiasis emberben panaszok egy része pár nap alatt kezelés nélkül, magától is megszűnik, ahogy az egysejtű kiürül a szervezetből.

[Cryptosporidium and Giardia as water contaminant pathogens in Hungary].

Ha a tünetek azonban súlyosabbak és hosszabb időn keresztül elhúzódnak, giardiasis emberben kezelésre lehet szükség. Emellett giardiasis emberben figyelni kell a hasmenés következményeként kialakuló kiszáradás megelőzésére, a megfelelő folyadékpótlásra is. Mivel a giardiasis felszívódási zavarokkal és giardiasis emberben is együtt járhat, fontos a mikrotápanyagok pótlása is.

Hogyan terjed a giardiázis?

[Cryptosporidium and Giardia as water contaminant pathogens in Hungary].

Előfordulhat az is, hogy a betegek giardiasis emberben része krónikus hordozóvá válik, vékonybelében pedig hosszabb ideig, akár évekig is megtapad a kórokozó. A fertőzés után immunitás nem marad vissza, tehát az érintettek a későbbiekben bármikor visszafertőződhetnek. A szakemberek szerint a paraziták okozta fertőzések bizonyos krónikus betegségek, például a laktóz-intolerancia vagy az irritábilis bél szindróma IBS kialakulásában is szerepet játszhatnak.