Ezért érdemes rendezvényekre járni

Nem olyan rég volt a közeli rendezvényházban egy ”lakáskiállítás” szerű program. A lényeg az volt, hogy városunk pénzügyi intézetei, ingatlanos vállalkozásai össze gyűltek standokkal és az emberek meg mehettek körbe, és gyűjthették az információkat. Én is elmentem az egyik nap, hogy körbenézzek, hátha tanulok valami érdekeset. Kész szerencse, hogy ezt tettem, ugyanis sok érdekes dolgot hallottam, aminek egy részét érdemesnek tartok arra is, hogy megosszam a nagyérdeművel.

A témából eredően elsősorban azoknak volt érdekes ez a rendezvény, akik házvásárlás előtt állnak, ugyan akkor, amit leírni készülök az nem csak nekik lesz érdekes, hanem azoknak is, akik építkeznek. Sőt sok egyéb szakirányú kis és nagyvállalkozás, és bármilyen magánember is figyelhet. A kiállításon ugyan sok mindent meglehetett tudni a mai árakról, a különböző okos házakról, a hitelekről, de volt egy egészen különleges rész is, mely során az értékbecslésről kaptunk információkat.

Lássuk miért jó egy értékbecslő. Elsőként az ingatlan témát boncolgatnám.

Először is nem drága. Nem tudom, hogy mennyibe kerül egy ingatlan értékbecslés Budapesten. Ott az ingatlan árak is jóval magasabbak, ehet, a becslés is többe kerül, de vidéken pár tízezer forint a maximum, amit elkérnek ilyenért, ez pedig abszolút megfizethető szerintem. Ráadásul nagyon sokat spórolhatunk így, hiszen ha vásárolnánk, és a szakember felhívja a figyelmünket rá, hogy a megvenni kívánt ház valójában nem is ér annyit, akkor máris pár százezer vagy akár néhány millió forint költség a zsebünkben marad. Ráadásul, ha hitelt veszünk fel, akkor valószínűleg egyébként is kelleni fog egy értékbecslői vélemény. Amikor az üzlet másik oldalán helyezkedünk el, vagyis mi adnánk túl otthonunkon, a segítség akkor is jól jön, mivel rengeteg időt és hirdetési költséget takaríthatunk meg azáltal, hogy tisztában vagyunk saját ingatlanunk pontos értékével, és ezáltal nem túlárazva próbáljuk eladni, amit jó eséllyel senki nem vesz meg.

Ami viszont már másokra is vonatkozik az az, hogy kiderült, az ilyen értékbecslő cégek nem csak az ingatlan bizniszben vannak tevékenyen jelen. Vállalkozások vásárlásánál, vagy eladásánál ugyan ilyen szerepet tölthetnek be, ami kifejezetten hasznos, mivel megállapítani egy cég értékét kifejezetten nehéz, és sok tapasztalatot és minőségi szaktudást igényel. A vállalat felszámolása esetén szinté fordulhatunk ilyen szakértőkhöz. Emellett a peres ügyek elkerülése miatti kártérítési megállapodásokat is elősegíthetik. Nyilván különböző műkincsek, és kisebb hétköznapi tárgyak értéknek a megállapításában is asszisztálhatnak. Sok esetben a közjegyzői feladatok ellátásának segítésére is képesek.

Egyszóval az élet elég sok területét képesek megkönnyíteni nekünk. Emellett nem kerülhetjük ki azt a tényt, hogy lényegében egy másik ember szavára bízzuk a saját érdekeinket, vagy joggal lehetünk bizalmatlanok, és joggal támadhatnak kétségeink, viszont ezeket az előítéleteket is el tudom oszlatni, legalább is remélem. A lényeg, hogy egy-egy ilyen hivatalos vélemény igazságügyi szakértő is ellenőriz, illetve a korrektebb cégek teljes pénz visszafizetési garanciát vállalnak arra az esetre, ha ennek ellenére mégis valami hiba történne. Sőt, ez a biztosítás akkor is életbe lép, ha az ügyfél elégedetlen az elvégzett munkával. Persze ilyenkor hivatalosan már nem használhatjuk fel a szakvéleményt, de legalább pénzügyi veszteség nem ért minket. Olyan értékbecslőt kell tehát keresni, aki képes ezeket a feltételeket nyújtani, mert így biztosak lehetünk abban, hogy pofára esni nem fogunk.

Összegezve elmondható, hogy agyon is jó befektetés értékbecslő segítségét kérni, akár ingatlanról beszélünk, akár más olyan dologról, ahol fontos valaminek a valós érékének a megállapítása. Továbbá még azt is hangsúlyozni szeretném, hogy ezért jó dolog időnként eljárni rendezvényházak által nyújtott programokra, hiszen sok hasznos információval találkozhatunk.